Com seleccionar un joguet educatiu adequat segons edat

Un joguet educatiu per a cada edat

juguete educativo

S’acosten les festes de Nadal, una data en la qual les joguines (o joguina educativa) cobren gran importància en totes les llars, i que influeixen en la nostra economia. Em fa gràcia veure, com anem bojos i estressats buscant la joguina ideal per als nostres fills / es, nebots / es i / o
néts / es, resultant de vegades complicat o gairebé una missió impossible trobar la joguina ideal.

Et explicaré una història … Encara recordo la primera nadal amb el meu fill, tenia 5 mesos i era el meu primer fill, el primer nét per als meus pares, el primer nebot per al meu germà i el segon nét per als meus sogres, a més que era el primer nen (la meva neboda és una nena). Us podreu imaginar. Entre tots ens gastem un dineral en joguines per a ell, ” ‘si un dineral per a un nen de només 5 mesos !!!!!! Que si un corre passadissos, diversos cotxets, camions, i una infinitat de coses més … Tots estàvem il·lusionats per veure com reaccionària davant les joguines, els llums d’aquests, els sons i sobretot si li agradaria … I llavors ZAS! .. .no li va fer ni cas a cap de les joguines … el nen, només volia jugar amb els papers i amb les caixes … li era igual que si un cotxe cap a so o no, només li importava ficar les manetes i ficar-se el en tots els llocs que hi hagués … a partir d’aquest moment, em vaig adonar que no cal comprar moltes coses i diverses, sinó que cal adaptar-se a les necessitats dels infants ia les seves edats. D’aquí el escriure aquest post.

Cada nen i cada edat és diferent, i per això és convenient que tinguem en compte les necessitats dels nens / es i les seves edats.

PAUTES A SEGUIR PER COMPRAR JOGUINES

  1. No et deixis portar per la publicitat, i pensa en la finalitat de les joguines i les actituds que desenvoluparan en els nens.
  2. Les joguines més senzills solen ser els més divertits, ja que ajuda als nens i nenes a utilitzar la imaginació i fantasia, així com el joc simbòlic.
  3. Intenta rebutjar els sexistes i bèl·liques (encara recordo la cara del meu sogre quan li vaig regalar la primera cuineta al meu fill, va ser digna de veure. A dia d’avui, el meu fill m’ajuda moltíssim a la cuina)
  4. Una de les coses que considero important és que cada edat té la seva joguina. (Per molt que li agradi a molts pares comprar-los un scalextric a un nen de 4 anys. Al final hauràs invertit entre 60-70 € mínim i el nen no jugarà almenys fins als 6-7 anys. Millor esperar)
  5. A part de tenir en compte l’edat, cal tenir en compte la personalitat de cada nen, doncs a un nen retret necessitarà jocs socialitzadors (com ara un parxís, ia un nen / a hiperativo / a li resultessin més adequats jocs d’atenció , artístics, etc …)
  6. Que tinguin garanties i si hi ha qualsevol classe de problema reclamar.
  7. Una altra de les normes a tenir en compte és que a menor edat del nen, més gran de la joguina (així evitem possibles riscos d’asfíxia), a part que siguin joguines segures, segons la CE.
  8. I sempre tenir en compte que la millor joguina no és necessàriament el més car.
Juguete educativo según edad

[expand title=”On” swaptitle=”Off”]

EDAD Necesidad Juguete
0-6 meses Necesita juguetes que le ayuden a descubrir su cuerpo y a distinguir diferentes formas, colores, y texturas. Los sonajeros, móviles de cuna, muñecos de goma, mordedores, alfombras con actividades, etc.
7-12 meses Reconocer objetos, voces y sonidos y gateo. Pelotas, muñecos de trapo, juguetes sonoros o musicales, tentetiesos, balancines, andadores…
13-18 meses Empiezan a andar, y reconocer los objetos como propios, además están empezando a desarrollar habilidades motoras finas. Juguetes de encajar y apilar, bicicletas, cochecitos, puzles encajables.
19-24 meses El niño habla y entiende, además empieza a descubrir su entorno, y como funciona. Coches, bicicletas, pizarras, pinturas, instrumentos musicales, muñecas y animalitos.
2-3 años Curiosidad por el mundo que le rodea, los nombres de las personas y cosas, imitación de escenas y situaciones familiares. Triciclos, palas, cocinas, pinturas, muñecas, juguetes simbólicos.
3-5 años Los niños/as empiezan a preguntar, aprender canciones y a jugar con sus amigos/as compartiendo el juego. Bicicletas, pizarras, magnetófonos, cuentos, marionetas y muñecos articulados.
6-8 años  Empiezan a leer y escribir, y a sumar y restar. A parte de ir desarrollando la motricidad fina.  Juegos manuales, de preguntas. Juegos de experimentación. Coches teledirigidos, monopatines, etc…
9-11 años  Empieza el interés por actividades más complicadas, así como actividades más sociales.  Complementos deportivos, juegos de estrategia y reflexión, audiovisuales, electrónicos y experimentos.
Más de 12  La necesidad de jugar cambia, variando a la necesidad de más contacto con sus iguales.

[/expand]

 Sue Soler Valls

Licenciada en psicología y psicopedagogía.